Jaga och Raya på HD och ED röntgen

Jaga och Raya har nu varit på höft- och armbågsröntgen vilket är ett krav för både Hälleforsaren och Drenten för att få gå i avel.

Det är även bra att veta deras framtid som hårt jagande hundar om de skulle ha led problem.

På bilderna att dömma ser det bra ut för båda hundarn men vi väntar med spänning på resultaten från SKK.

Uppdatering 13/1:
Resultatet blev så bra det kan bli på båda hundarna, det vill säga att de har friska leder.

Armbågsledsdysplasi, ED och Höftledsdysplasi, HD

Varför ska du röntga din hunds leder?

För din egen skull- Har du röntgat din hund så får du veta om din hund är i risk att få problem i framtiden och då kan du lindra detta med att förebygga dessa problem. Med denna vetskap kan du få fler år tillsammans med din hund. Med en godkänd ledstatus får du även möjlihet att avla på din hund.

För uppfödarens skull- Som uppförare vill man kunna utvärdera sin avel och jobba för att få fram friska avkommor. Detta är väldigt viktigt, så att man inte fortsätter att avla på individer som får avkommor med ledproblem.

För rasens och rasklubbens skull– Om rasen ska leva vidare behövs information i flera generationer. Detta för att det ska kunna bedrivas avel på individer med bra gener. Det räcker inte med att föräldradjuren har bra leder då sådana fel kan finnas i gener flera generationer bak.

För mer än 30 år sedan började man i hundvärlden att systematiskt röntga lederna på hundar. Tanken var enkel. Genom att tidigt urskilja vilka hundar som hade dåliga höfter eller armbågar och undvika att belasta dessa för hårt i arbete eller jakt skulle man kunna undvika att man ”slösade” bort tid och energi på hundar som ändå inte skulle klara sina framtida uppgifter. Man skulle också kunna förhindra onödigt lidande för hunden. Man hoppades även på att man skulle få ett bra instrument att genom avel minska förekomsten av problemen.

Flera studier såväl i Sverige som utomlands visar att HD och ED är ärftligt och att det går att minska förekomsten av ledproblemgenom att ha ett urval av avelsdjuren. Urvalet består inte bara av föräldradjur som inte själva är behäftade med ledproblem utan också syskongruppernas höftledsstatus har betydelse för avkommornas resultat. Alltså har släktens led resultat betydelse.
Det är inte bara genetiken som styr uttrycket av ledproblem. Även miljöfaktorer har inverkan.

Studier har konstaterat att utfodringsmönster, vikt och träning var signifikanta riskfaktorer för ledernas utveckling, främst under hundens första 6 månader. Detta innebär att en hund som har rätt genetiska förutsättningar för att ha friska leder kan ändå diagnostiseras med ledproblem. Gemensamt för de olika problemen är tillväxtrubbningar med små men väsentliga delar av ledbrosket inte utvecklas normalt eller att det skadas på grund av rubbad utveckling i omgivande benvävnad.


Du gör en insatts för din hund och rasen när du röntgar din hund. Ju fler som röntgar sina hundar ju bättre.