Älgjakt och CWD

Älgjakten är i full gång och valparna har fått börja se sina första älgar. En av dem har redan fått följa med på älgjakt och sett älgtjuren falla. Jag vill upplysa om att hon är skottränad på smällar sedan några veckors ålder.

Jakten har gått bra för våra hundar trotts lite motgångar. Björn och fågeljägare i skogen gör att älgarna är lätta på fötterna. Jakta snittade upp ett sår mellan tårna andra jaktdagen och fått vila några dagar. Trotts detta har ståndskallen ekat i skogen och kött har vi fått i frysen.

I vår påvisades två fall av CWD hos älg kring Arjeplogs kommun.
CWD finns i en smittsam variant och en atypisk variant där det ännu inte är klarlagt om den atypiska varianten är smittsam eller inte. På grund av detta behöver alla vuxna djur i älgförvaltningsområdet undersökas i år. För provtagning krävs att SVA får in hjärnstam och lymfknuta från djuret, även ena halva underkäken måste skickas in.
Ikväll kom provsvaren på en till älgko i Arjeplog som var positiv för CWD. Många tycker att provtagningen är svammel och jobbig att ta, jag själv tycker inte alls att detta är något krävande. Detta tar några minuter extra när älgen flås och i våra jaktlag ser vi seriöst på detta och sänder in de prover SVA uppmanar till..