J -kullens valpblogg 2019

Falkbergshöjdens Gaia

Båtnäsets Haiko

J-Kullen föddes den 4 /7 2019
efter Falkbergshöjdens Gaia  "Jakta" och
Båtnästers Haiko.

Två tikar och två hanar

Båda föräldrana och deras föräldar har
A-höfter.

Parningen är rekomenderad av avelsrådet för Hälleforsklubben

Haiko var dubbel champion före tre års ålder. Jakta har flertalet BIR på utställning och ett förstapris på jaktprov. Båda hundarna kommer från jaktstarka linjer och haft förmågan att ställa älg i upptaget från deras första älgkontakt.

Är stolt över de fantastiska hem dessa valpar ska flytta till. Jaga kommer vi ha "delad vårdnad" med en god vän till familjen. Han kommer ha henne på foderavtal.

Första bilderna

Fyra stycken goa valpar med fin färg och svarta nosar. Alla är pigga, ammar bra och de är jämna i storleken.

Två veckor

Nu har dom öppnat ögonen och kollar nyfiket på en när man pratar med dem. De växer för varje dag som går och väger runt 1,4kg. Flickorna har en vit strumpa på vänster framben. Nu ser benen väldigt vita ut men vid vuxen ålder kommer det vita stäcka sig till ungefär halva frambenets höjd och kommer inte synas lika väl då mage och ben är ljusare än kropp och rygg. Vita tassar och strumpor är inte något problem vid utställning. Den mörkaste pojken är väldigt lik sin mor när hon var liten, mörk päls med några vita tår.

Tre veckor

Nu är småttingarna tre veckor. De har börjat busa med varandra och är nu mer nyfiken på livet utanför valplådan. Vid denna ålder börjar den viktiga socialiseringsperioden som stäcker sig till 12 veckors ålder. Nu ska de börja vänja sig med människor, andra djur, husets alla ljud och uppleva nya miljöer. Idag har det fått vara ute på gräsmattan, blommorna i rabbaten var mest intressant.

Jaga

Järva

Jaro

Jäger

Fyra veckor

Valparna har nu börjat sin rumsren-träning. Varje gång de sovit eller ätit får de gå ut i rastgården och oftast kissar och bajsar de direkt dem kommer på gruset. Jakta har även börjat leka med sina små. Valparna har även fått träffat familjens andra hundar och djur, även detta har gått väldigt bra. De väger nu kring tre kilo.

Fem veckor

Trottsar regnet och går en kvällspromenad i skogen. Valparna är nyfikna och framåt, skogen är mycket intressant.

Sex veckor

Tiden går fort och de senaste två veckorna har det varit mest gråa moln och regn. Alltid svårt att fota valpar då de antingen klänger på fotografen eller springer bort från kameran men de dåliga ljusförhållandena gör så att det blir extra svårt att ta fina bilder. Valparna ska nu få börja träna att ha koppel på sig, de har hunnit med att åka lite bil ett par gånger och de har fullt upp med att utforska livet runt sig.

Sju veckor

Nu har öronen börjat resa på sig, Järva var först med att få upp ena örat. Att leka med "storasysster" är väldigt roligt.

Åtta veckor

Nu har valparna blivit åtta veckor och de ska snart flytta hemifrån. Älgjakten startar nu på måndag och jag har turen att få vara med valparna en hel vecka till då deras nya ägare ska jaga lite älg före de kommer och hämtar sin valp. Valparna har varit till veterinären för chippning, besikning och vaccinering. Det gick jätte bra. Valparna är väldigt framåt, trygga och hanterar nya situationer väl. 

Flyttar till nya hem

Jäger flyttar till Roger, Maria och pappa Haiko i Klovsta.

Jaro flyttar till Dan i Arjeplog. Dan var ägare av Zorro som är morfars far till valparna.

Järva flyttar till Per och Pia i Finnbråten. I hemmet bor även hennes farbror.