Parning genomförd 8/3- 2024

Parning genomförd mellan Aspvägens Dacke och Fjällrikets Jaga
valpar väntas v.19

 

Dacke är en ung lovande hanhund, i höstas tog han ett förstapris på jaktprov i gränsen mellan Norrbotten och Västerbottens inland där älgarna är skygga och svåra att jobba med. Husse säger han är snabb i skogen och har ett mycket gott väderkorn. Han har ett tätt och bra skall.
Jaga används som ledhund/bandhund. Det har fällts flertalet älgar för henne både i skog och på fjäll med denna jaktmetod. Jaga är mycket duktig i sitt arbete där hon spårar tyst fram till älgarna och visar hundföraren älgen genom att markera med att sätta eller lägga sig ned när älgen är innom skjutbart avstånd. Jaga har gått ett viltspårprov där hon utan problem blev godkänd trots störning av ren. Jagas båda föräldrar är duktiga löshundar där pappa är champion och mamma har förstapris, hon har även en kullbror som blev dubbelchampion i höstas.

 

Dacke har mycket goda vinklar, rörelser och färg. Han har varit på en utställning där han fick excellent med Ck, bästa hane och BIM.
Jaga är en stor och välvinklad tik, bedöms som kraftfull och rejäl på utställning. Hon har flertalet excellent, även hon har blivit BIM.


Båda hundarna är mycket trevliga och stabila familjehundar som fungerar bra ihop både med andra hundar och barn.
 
Båda hundarna har godkända hälsotester för ögon, höfter och armbågar.


Vi tror att dessa hundar väger upp varandra bra och tanken är att vi kommer behålla en valp från denna kull.
Det går alltid bra att mejla oss om ni är intresserade av att veta mer om våran uppfödning, lämna intresse för kommande valpkull eller få  veta mer om våra raser eller hundar. Mejl skrivs under fliken Kontakt

Våra parningar följer avelsrekomendationer och SKK's grundregler
Vill du läsa mer om vad det innebär att köpa valp från SKK uppfödare, klicka på bilden nedan.

Målet med vår uppfödning är att få fram jaktstarka och familjevänliga hundar

Vi avlar för helheten - både utmärkta jaktanlag och bra exteriör, även god hälsa och mentalitet är viktigt.
 

Valparna föds upp i hemmamiljö, de växer upp inomhus tillsammans med oss. Vi anser det är viktigt att de får uppleva de vardagliga bestyren, andra hundar och barn, bilåkning, kloklippning etc redan från början av deras liv. Detta är viktiga aspekter för att få hem en trygg valp och det är något vi anammar fullt ut från dag ett.
 

Att köpa valp från oss:

Våra valpar säljas till hem som behandlar dem som en familjemedlem. Där ägaren har för avsikt att vara aktiva och jaga med hunden. Önskan är även att ägaren vill gå jaktprov och ställa ut hunden. Inga problem om ni inte ställt hund eller startat på jaktprov förut, detta är något vi är villig att hjälpa till med. Något vi också vill att du som valpköpare ska ha i åtanke är att röntga höfterna och armbågarna på din hund. Både för hundens, din, vår och rasens skull. 
Vi önsakar en framtida kontakt med valpköpare där vi får följa hundens utväckling och liv i sitt nya hem.  


Valpen levereras inte före 8 veckors ålder.

Vid leverans kommer valparna att vara:

  • Registrerad i Svenska Kennelklubben
  • Veterinärbesiktad
  • Vaccinerad
  • Chipmärkt
  • Avmaskad
  • Försäkrad mot dolda fel
  • Ett startkit med en filt, foder & andra valptillbehör sändes med vapen till sitt nya hem
     
Vi supportar och erbjuder hjälp när ni behöver.

Bild och filmsnutt från ledhundsjakt i fjällskog

Här visar Jaga upp en älgko för sin hundförare i fimen, kon är fredad så den skjuts inte men bara ett par timmar senare visar hon upp en tjur som fälls. Detta är en av fördelarna med ledhundsjakt, det går lätt att avbryta jakten för att gå hem eller för att söka nytt vilt.

Ledhundsjakt går ut på att ledhunden lugnt och metodiskt tillsammans med hundföraren smyger genom jaktmarken för att finna vittring av älg. Hunden har sele och är kopplad i en långlina. Hundföraren läser av sin hunds signaler om hur nära älgen är. Hunden skall vara helt tyst, inte dra i kopplet, flåsa, gny eller skälla. Målet är att hunden bara skall signalera genom sin kroppshållning och sina rörelser vad som är på gång framför hunden och dess förare. På samma sätt behöver hundföraren smyga tyst och styra sin hund med hjälp av handsignaler, blickar eller diskreta ljud. Allt med syfte att komma nog nära älgen för att kunna avsluta jakten. Då hunden kommit inom lämpligt skotthåll skall hunden sätta eller lägga sig ner tyst och invänta hundförarens stundande skott.