L -kullens valpblogg 2024

Fjällrikets Jaga

Aspvägens Dacke

 L-Kullen föddes 9/5-2024 efter Fjällrikets Jaga och Aspvägens Dacke.

Två tikar och två hanhundar

Båda hundarna har godkända hälsotester för ögon, höfter och armbågar.

Parningen är anvisad av avelsrådet för Hälleforsklubben

Dacke jagar som löshund i gränsen mellan norrbotten och västerbottens inland där han även har tagit ett 1pris på jaktprov i ung ålder. Dacke är en atletisk och välvinklad hane som fått excellent på utställning. 

Jaga jagar som bandhund/ledhund i fjällskogen i norrbotten. Hon är en stor och kraftfull tik som fått flera excellent på utställning.

Båda hundarna är mycket trevliga och stabila familjehundar som fungerar bra ihop både med andra hundar och barn.

Vi kommer behålla en valp från denna kull som kommer jaga som löshund.


En tik söker rätt hem hon kommer inte släppas till vem som helst utom får bo med oss tills den rätta familjen för henne dyker upp.

Första bilderna

Natten till Kristi himmelsfärds dag (torsdag den 9 maj) föddes 4st stora, pigga och välmående valpar. Födseln gick bra och tiken som är förstagångsföderska har klarat allt utan problem. En dag senare, på fredagen vägde valparna ett halvt kilo och de ökar fort i vikt. Vi kommer prova uppdatera valpboggen en gång i veckan med bilder och lite information.

En vecka

Valparna är nu en vecka gamla. Vid 9 dagar väger dem in på 1 kg, de har även börjat glutta på ögonen. Vi har klippt naglarna på dem för första gången. Ännu är det lugnt i valplådan men snart är det full rulle.

Två veckor

Nu har valparna fyllt två veckor och nu börjar det hända nya saker för varje dag som går. De har öppnat ögon, de har börjat prova stå upp för att gå på vingliga ben. De har börjat bita i varandra och de har även provat busa lite med mamma Jaga. Den ljusaste tiken är störst i gänget just nu, hon övar även på hur hennes röst fungerar med skall och morrande.

Pojkarna 

Flickorna

Tre veckor

Nu börjar den viktiga socialiseringsperioden, ett ”fönster” i nervsystemets hantering av information. Valpen blir extremt mottaglig för sociala stimuli och kan forma nya bindningar till olika individer och händelser. Denna förmåga till socialisering är dock kortvarig. När valpen passerar åtta- nio veckor försämras den hastigt och vid 12-14 veckor är fönstret nästan helt stängt. Där av är et extremt viktigt att valparna börjar vänja sig med människor, andra djur, husets alla ljud och uppleva nya miljöer. Det har gjorts ett flertal experiment med vad som händer valpar som under socialiseringsperioden får växa upp under olika förhållanden. Det har visat sig att denna tid starkt kommer att påverka hundens övriga utveckling.

På treveckorsdagen väger valparna kring 1.9kg. Valparnas tänder har börjat komma fram, nu får de smaka lite rå älgfärs varje dag. De har blivit avmaskade för första gången.  
Denna vecka rivs även ena väggen på valplådan så att de kan springa fritt i tvättstugan (där valplådan står) samt i köket. Från tvättstugan har vi en dörr om ansluter till en hundgård. Dagar med fint väder står den dörren öppen så att de även kan vistas ute när de önskar.
 

Fyra veckor

Fem vekor

Nu har vi skickat in registreringsansökan och valt följande namn. Luger, Lapua, Lord och Laisan. Det är även ordningen de föddes. Vi har påbörjat träningen på att gå ut och kissa efter de ätit och sovit. Nu får valparna utforska mer och mer i sin omgivning och springer gärna ut i hundgården när det är lekdags. Socialiseringsträningen fortsätter och det är fullt upp här på gården. De ska bland annat åka bil, upptäcka skogen och träffa människor i alla åldrar. Allt nytt går väldigt bra, de har en lugn och trygg mamma som sköter sin roll exemplariskt. 
 

Luger

Lapua

Lord

Laisan

Sex veckor

De har blivit avmaskade för andra gången. De har fått träffa barn och vi tränar på att gå ut för att kissa och bajsa varje gång de ätit eller sovit. De har provat åka bil och att ha halsband på sig. De har fått börja smaka lite på hushållets matrester och inte bara valpfoder, detta för att få stabila magar. De tränas även på att de ska sitta lugnt före de får mat och inte hoppa upp efter ben eller stressa upp sig på annat sätt. Luger är en lugn kille som äter det mesta och tar livet med ro. Lord är en stor, grov och kramgo nallebjörn som gärna söker kontakt för att få lite extra kel. Lapua är en liten äventyrerska, hon var först ut ur valplådan. Går gärna på egna upptäcktsfärder och är ute själv i hundgården och leker när de andra är inne och sover. Laisan är en stor tik som är först men att börja resa öronen. Hon mopsar sig gärna mot husets andra hundar och visar sig på styva linan. Alla valparna är väldigt stabila, trygga och nyfikna.    
 

Sju veckor

I helgen kom en jämthundsvalp till oss som en bror har köpt. Era heter hon. Era tyckte det var väldigt roligt att komma till valpligan här på kenneln. Mamma Jaga erbjöd Era en mjölkslurk och alla välkomnade nykomlingen. Era är två veckor äldre än hälleforsvalparna men var lika liten som dem i storlek så de lekte på samma nivå.

L- Kullen har även fått möta björnskinn för första gången. Verkar vara en otroligt tuff kull men bra skärpa. Speciellt tikarna, de tvekade aldrig utom började slita i skinnet omedelbart. De fick först möta skinnet en och en och sedan fick dem leka med det tillsammans en stund. Super kul!

Nu ska tid hos veterinären bokas, allt ska fixas inför leverans och vi har gjort allt för att valpköparna ska få hem en så trygg och ”färdig” valp som möjligt. De har fått möta barn, varit i skogen, klippt klorna, åkt bil och framförallt varit en del av familjen och vardagen då de vuxit upp inomhus med oss. 
 

Åtta veckor

Nu har valparna varit hos veterinären där de levde loppan. Undersökte allt, väldigt nyfikna. Alla fick fina omdömen av veterinären och är där av klara för flytt. Valparna håller på att vara näst intill helt rumsrena då de kissar och bajsar ute i hundgården.
Vi har en tikvalp som fortfarande söker rätt hem, är du intresserad så är du välkommen att höra av dig.
Det är fantastisk kull som kommer vara spännande att följa i framtiden.

Valparna flyttar till sina nya hem

Lord, en stor och kraftig kille. En riktig nallebjörn flyttar till Inge Darnemo i Långsjöby utanför Storuman. 

Luger, en super härlig grabb med vackra färger. Snäll och nyfiken. Flyttar till Richard Gradin i Sorsele

Lapua, en liten tjej, först ur valplådan. Självständig men endå väldigt mjuk. Bor kvar med mig, Marlen Jonsson Nord

Laisan, tuffast i kullen. Stor tjej som tar för sig och talar om vad hon vill. Flyttar till Peder Öhman i Piteå