Jakta har rest nästan 100mil för att få dejta den Värmländska killen Zorro. Hundarna fattade tycke för varandra omedelbart. När vi rest så långt tog jag försäkerhets skull ett progesteron prov på tisdag trots att både tiken och hanhunden visade fullt intresse för varandra och de hade gjort en parning på måndag. Progesteronet var 34nanomol på tisdag vilket visar att äggen börjar vara mogna. Nu hoppas vi på valpar i juni.

Mer information om parningen finner ni under fliken Planerade valpar

Gå in på "Läs hela inlägget" för att se bilder

Vi var även och hälsade på Järva en tik från tidigare kull efter Jakta. Järva bor på en gård utanför Karlstad. Järva är otroligt fin, glad och full av energi.

Läs hela inlägget »

Jaga och Raya har nu varit på höft- och armbågsröntgen vilket är ett krav för både Hälleforsaren och Drenten för att få gå i avel.

Det är även bra att veta deras framtid som hårt jagande hundar om de skulle ha led problem.

På bilderna att dömma ser det bra ut för båda hundarn men vi väntar med spänning på resultaten från SKK.

Uppdatering 13/1:
Resultatet blev så bra det kan bli på båda hundarna, det vill säga att de har friska leder.

Armbågsledsdysplasi, ED och Höftledsdysplasi, HD

Varför ska du röntga din hunds leder?

För din egen skull- Har du röntgat din hund så får du veta om din hund är i risk att få problem i framtiden och då kan du lindra detta med att förebygga dessa problem. Med denna vetskap kan du få fler år tillsammans med din hund. Med en godkänd ledstatus får du även möjlihet att avla på din hund.

För uppfödarens skull- Som uppförare vill man kunna utvärdera sin avel och jobba för att få fram friska avkommor. Detta är väldigt viktigt, så att man inte fortsätter att avla på individer som får avkommor med ledproblem.

För rasens och rasklubbens skull– Om rasen ska leva vidare behövs information i flera generationer. Detta för att det ska kunna bedrivas avel på individer med bra gener. Det räcker inte med att föräldradjuren har bra leder då sådana fel kan finnas i gener flera generationer bak.

För mer än 30 år sedan började man i hundvärlden att systematiskt röntga lederna på hundar. Tanken var enkel. Genom att tidigt urskilja vilka hundar som hade dåliga höfter eller armbågar och undvika att belasta dessa för hårt i arbete eller jakt skulle man kunna undvika att man ”slösade” bort tid och energi på hundar som ändå inte skulle klara sina framtida uppgifter. Man skulle också kunna förhindra onödigt lidande för hunden. Man hoppades även på att man skulle få ett bra instrument att genom avel minska förekomsten av problemen.

Flera studier såväl i Sverige som utomlands visar att HD och ED är ärftligt och att det går att minska förekomsten av ledproblemgenom att ha ett urval av avelsdjuren. Urvalet består inte bara av föräldradjur som inte själva är behäftade med ledproblem utan också syskongruppernas höftledsstatus har betydelse för avkommornas resultat. Alltså har släktens led resultat betydelse.
Det är inte bara genetiken som styr uttrycket av ledproblem. Även miljöfaktorer har inverkan.

Studier har konstaterat att utfodringsmönster, vikt och träning var signifikanta riskfaktorer för ledernas utveckling, främst under hundens första 6 månader. Detta innebär att en hund som har rätt genetiska förutsättningar för att ha friska leder kan ändå diagnostiseras med ledproblem. Gemensamt för de olika problemen är tillväxtrubbningar med små men väsentliga delar av ledbrosket inte utvecklas normalt eller att det skadas på grund av rubbad utveckling i omgivande benvävnad.


Du gör en insatts för din hund och rasen när du röntgar din hund. Ju fler som röntgar sina hundar ju bättre.

Läs hela inlägget »

Hurra vad bra det går för J-kullen.  Alla unghundar har skällt älg vilket bådar gott för älgjaktspremiären som står runt hörnet.

Nedan är en filmsnutt på Järva som hittade älg på första släppet. Ståndade 45 minuter men då dök det upp några bärplockare som störde. Järvas matte och husse är väldig nöjda med hennes insatts. Sök, upptag, ståndskall, förföljande och lyckad inkallning.

Spännande höst att följa unghundarnas framgång och deras ägares lycka och arbeten med sina hundar.

 

Läs hela inlägget »

Ripjaktpremiär

Den 24 augusti tog jag och Raya helikoptern upp till fjälls för fem dagars ripjakt. Hon har en otrolig viltfinnarförmåga och jaktlust som glädjer i jägarhjärtat. Raya är bara 16 månader men vet vad vi söker efter på fjället. Hon jagar inte små fåglar och gnagare utom söker efter riporna hela dagarna. Problemet vi hade denna jaktvecka var lydnaden. Till att börja med hade hon långa eftergånger men de blev kortare för varje dag och tillslut var de obefintliga. Nu vill jag bara få henne att stå längre tider innan hon lockas att gå för nära vilket jag är säker på att det kommer börja fungera bra med mer erfarenhet.

Gå in på "s hela inlägget" för att se bilder

Det var glest mellan riporna, vädret var svalt och en hel del vind. Nätterna var kalla, någon minusgrad bjöd en stjärnklar natt på. Otrolig vilket band man skapar med sin hund när man reser iväg på detta vis. Ensam i vildmarken. En fantastisk vecka på fjället med några ripor i säcken.

Läs hela inlägget »

På torsdagen satte jag Raya oss i bilen för att köra till Renslingans kennel i Funäsdalen som arrangerade en lång helg med träning för eftersöksgrenarna och fjällträning.

Vårat första stopp var hos Sjöbackens eftersök och vilt där Raya gjorde viltspårprov i öppenklass där hon tog ett förstapris. Hurra!

Sedan åkte vi vidare till vackra Funäsdalen där vi tränade eftersöksgrenarna (vattenapport på and och släpspår/apport på kanin) på fredag och lördag. På söndag och måndag var vi på fjället tillsammans med 5 generationer Renslingans Drentar. Otroligt att se så många hundar av denna ovanliga ras på fjället samtidigt. Samtliga hundar var duktiga i sin roll som jakthundar. Raya hittade många ripor och var väldigt lycklig på fjället. Hon har ett otroligt driv. Lydnaden sitter inte ännu, att gå efter riporna var för lockande så hon la på dövörat när matte ropade förtvivlat efter sin hund.
Hoppas att hon lyssnar lite bättre på mig när konkurrensen inte är lika stor, då hon inte har ett gäng med andra hundar som står bakom och hejar på när hon finner fågel. Vi åker nämligen snart upp på fjället för en veckas ripjakt.

Läs hela inlägget »

Jag och lilla Raya var i helgen på fjället och levde av naturen. Otroligt mysigt och ett bra sätt att skapa ett bra band till sin hund. Vädret var skiftande men vi hann torka upp mellan regnskurarna. Fiskelyckan var med oss och det blev flera fina fjällöringar som vi grillade över elden. Myggen var vakna och frossade på natten trotts att vi var väl in-sprayade med myggmedel. Jag tror att Raya var lite skeptisk till att jag inte hade med mig tält. Hon viste inte om hon skulle sova under sovsäcken, i sovsäcken eller vars hon riktigt skulle ta vägen. En fantastisk solnedgång fick vi med se.

Läs hela inlägget »

Så kom dagen då J- kullen fyller ett år! Det var en spännande dag när de kom till världen. Jag hade varit vaken ett dygn i väntan på att Jakta skulle föda. Tillslut var jag så trött på väntandet så jag tog med henne från valplådan till min säng för att jag kanske skulle få någon timmas sömn. När vi legat tillsammans i sängen ca 15minuter börjar värkarna komma. Vi ligger kvar en stund i väntan på att värkarna ska bli kraftigare innan vi går tillbaka till valplådan. Första valpen vill inte riktigt komma utom jag får hjälpa till lite då frambenen ligger bakåt och bröstpartiet vill inte riktigt komma igenom bäckenet. Det är Jaga som kommer först, en stor tikvalp, efterföljt av Järva, Jaro och Jäger. Det föddes även en till pojke med svart mask, svarta öron och vit vänster framtass. Tyvärr hade han fått vänta för länge på sin tur att komma ut, moderkakan hade lossnat för tidigt och han var dödfödd.
Jakta älskade sina valpar och skötte moderskapet helt perfekt, en super mamma.

Tyvärr blev utställningarna tidigt inställda i år och det är endast Järva som hann ställas ut i valpklass men nu ser vi fram emot hösten. Det blir riktigt spännande att se hur det går för J-kullen i skogen. En av valparna har redan skällt älg och ett par av de andra har varit med på jakt men då fått gå i band. Både mamma och pappan var tidigt jaktmogen och arbetade bra med älgarna från första början. Hoppas valparna har ärvt förmågan att ställa älg och kanske någon går jaktprov redan i höst.Stort grattis jägarligan på ettårs dagen önskar vi på Fjällrikets kennel.

Läs hela inlägget »

Trollingtävling

Jag, Raya och vår gode vän Micke (#Team Blåbär) deltog med på Öppna Lapplandsmästerskapet som är en trollingtävling som är på sjön Hornavan. Även mina bröder Roland och Greger var med i ett eget team (#Team Fullfart). Tävlingen skulle ingå i SM-serien men på grund av de rådande tiderna så ströks denna tävling från SM i år. Tävlingen är en av landets största trollingtävlingar som är i tre dagar och fiskare från hela landet och även gannländer brukar delta.

Under alla tre dagarna hade vi stålande väder med solsken och väldigt lite vind. Raya skötte sig bra i båten, kollade på sjöfåglar och fikade då och då. Hon var även med på tävlingen förra året då hon endast var 11veckor gammal. Det hela slutade med att jag fick plocka upp en 89cm lång öring som vägde 8,2kg. Väldigt kul.

loading...
Läs hela inlägget »
Har varit på eftersökskurs hos Renslingans kennel. Efter kursen så gjorde Raya anlagsprovet i viltspår vilket hon klarade utan problem. En mycket trevlig helg med flera andra Drentar. Gratulerar även Rayas bror som med klarade viltspårsprovet. 
Läs hela inlägget »

Nu finns även nordisk inspererade koppel. Dessa har invävd reflex och en svart pistiolhake. Haken är av något större modell vilket gör den lätt att använda av klumpiga fingrar eller när man har hanskar på. Ett mycket snyggt koppel tycker jag.

Halsbanden har mina hundar nu använt varje dag i några månader och de har hållt sig fina trotts att de brukar slita varandra i halsbanden när de leker. De har även på sig halsbanden innomhus då Raya är duktig på att öppna dörren och det känns då tryggare att de bär ett reflexhalsband på sig ifall de plötsligt är ute.

Läs hela inlägget »

Raya 1 år

Idag fyller renslingans Freya vår Raya ett år. Raya är livlig och är full av hyss. Hon är super smart så hon hittar på allt möjligt. Det är en högenergi hund som kräver nästan konstant aktivering.

Hon älskar att använda näsan och har ett stort driv. Vid jakt håller hon full fokus på sin uppgift, att finna vilt.  

Mentalt i skogen har hon varit året gammal länge så nu hoppas vi att hon även blir det snart hemma.. Här har vi ibland svårt att finna av (och på) knappen.

Tror och hoppas att det kommer bli många goda jaktår med denna lilla spralliga fröken. Hennes vilt intresse är enormt och hennes driv lika så. 
Läs hela inlägget »

Fjällrikets Järva som är en valp (7månader) efter Jakta och Haiko blev best i ras och tvåa i best in show i valpklass. Utställningen hon deltog på var i Uddeholm i lördags.

Stort grattis till Järva och hennes ägare!

 

Läs hela inlägget »

Ni som varit in på sidan den senaste veckan har kanske sett att det dykt upp en Shop knapp i meny raden. 
​​​​​
Nu kan ni även gå in och tjuvkika på den kommande shoppen. I helgen sitter jag och syr allt vad jag hinner då jag ska vara med på Jokkmokks marknaden den 7-8 februari.
Hundhalsband och koppel går inte beställa nu men efter marknaden kommer det som är kvar att säljas här. Jag har redan flera intressenter så planen är att beställa hem mer material och sy mer hundtillbehör efter önskemål. 

På marknaden kommer jag stå med min moster som säljer tovade sockar som passar bra att ha i Jörnkängor och liknande. Mycket populära bland naturbevakare och renskötare. 

Även Jonas Tuoremaa som som gör älgjaktsfilmer dyker upp på lördagen. Hans filmer går att köpa i min shop och självklart har han även med sig filmerna till marknaden. 

 

Läs hela inlägget »

Nytt år 2020

Det nya året har börjat med varmt väder. Termometer visar oftast mellan 0 till -10 grader ute. I januari är det inte ovanligt att vi ligger på -20 och ännu kallare. Det varma vädret har gjort att vi varit ute väldigt mycket. Helgerna har vi spenderat på isfiske i fjällen. En del dagar har det nappat bra men för det mesta har fisket varit trögt.
Lilla Raya har blivit 9 månader gammal, hon trivs bra när hon får vara ute och stöka på hela dagarna. Det gör självklart de andra hundarna med men älghundarna ligger gärna på isen och bara spanar på vad som händer medans Raya hela tiden ska hitta på saker och utforska allt runt om sig.  

 

Läs hela inlägget »

3:e advent

Raya är 8månader och försöker klättra i rang i flock och hem. Hon tycks ha tappat hörseln och inte heller förstå någonting. Denna helgen har hon gjort allt för att få vara på bordet, varken utskällningar eller råttfällor har stoppat henne. Hon tycker nog hon har perfekt utsikt över julbakning i köket och människor som går förbi på gatan utanför huset. Tydligen kan man även ta sig en tupplur på köksbordet.

Läs hela inlägget »

Sista älgjaktsdagen för denna höst bjöd på strålande solsken och -20grader. En kall men väldigt vacker dag.

Läs hela inlägget »

Älgjakt och CWD

Älgjakten är i full gång och valparna har fått börja se sina första älgar. En av dem har redan fått följa med på älgjakt och sett älgtjuren falla. Jag vill upplysa om att hon är skottränad på smällar sedan några veckors ålder.

Jakten har gått bra för våra hundar trotts lite motgångar. Björn och fågeljägare i skogen gör att älgarna är lätta på fötterna. Jakta snittade upp ett sår mellan tårna andra jaktdagen och fått vila några dagar. Trotts detta har ståndskallen ekat i skogen och kött har vi fått i frysen.

I vår påvisades två fall av CWD hos älg kring Arjeplogs kommun.
CWD finns i en smittsam variant och en atypisk variant där det ännu inte är klarlagt om den atypiska varianten är smittsam eller inte. På grund av detta behöver alla vuxna djur i älgförvaltningsområdet undersökas i år. För provtagning krävs att SVA får in hjärnstam och lymfknuta från djuret, även ena halva underkäken måste skickas in.
Ikväll kom provsvaren på en till älgko i Arjeplog som var positiv för CWD. Många tycker att provtagningen är svammel och jobbig att ta, jag själv tycker inte alls att detta är något krävande. Detta tar några minuter extra när älgen flås och i våra jaktlag ser vi seriöst på detta och sänder in de prover SVA uppmanar till..
 

Läs hela inlägget »
Den 24 augusti satt jag mig med min fyra månader gamla Drentsche patrijshond i helikoptern och flög till fjälls för att titta på ripor och bygga på våran relation. 

Tiken är så liten att jag trodde vi skulle på fågelskådning, tänkte att om jag har tur får jag skjuta någon ripa jag stöter och då får lillan lukta på den. Kanske hon då tycker den luktar gott och minns detta till nästa år. Hur som helst är det ett bra sätt att bygga en nära kontakt med sin hund att ligga i tält. Bara vovven och jag.

Efter att valpen sprungit på sin första ripa var hon medveten om vad det fanns för roliga fåglar som gömnde sig i riset. Hon sprang hejdlöst fram och tillbaka och letade dessa vitvingade ripor. Ett energiknippe med ett drivet sök vid så ung ålder lovar gott inför kommande jaktår! Nu är det linförighet och träna fågelhanteringen som ska göras. 
Läs hela inlägget »

En gnutta sol

Solen tittade försiktigt fram mellan regnskurarna och Jäger satt still en liten stund.

Läs hela inlägget »

Fyra veckor

Valparna är nu fyra veckor. Nyfikna, framåt, gosiga och busiga.

Söker fortfarande det rätta hemmet till tikvalp. Är du intresserad mejla oss!
Läs hela inlägget »