Nu finns även nordisk inspererade koppel. Dessa har invävd reflex och en svart pistiolhake. Haken är av något större modell vilket gör den lätt att använda av klumpiga fingrar eller när man har hanskar på. Ett mycket snyggt koppel tycker jag.

Halsbanden har mina hundar nu använt varje dag i några månader och de har hållt sig fina trotts att de brukar slita varandra i halsbanden när de leker. De har även på sig halsbanden innomhus då Raya är duktig på att öppna dörren och det känns då tryggare att de bär ett reflexhalsband på sig ifall de plötsligt är ute.

Läs hela inlägget »

Raya 1 år

Idag fyller renslingans Freya vår Raya ett år. Raya är livlig och är full av hyss. Hon är super smart så hon hittar på allt möjligt. Det är en högenergi hund som kräver nästan konstant aktivering.

Hon älskar att använda näsan och har ett stort driv. Vid jakt håller hon full fokus på sin uppgift, att finna vilt.  

Mentalt i skogen har hon varit året gammal länge så nu hoppas vi att hon även blir det snart hemma.. Här har vi ibland svårt att finna av (och på) knappen.

Tror och hoppas att det kommer bli många goda jaktår med denna lilla spralliga fröken. Hennes vilt intresse är enormt och hennes driv lika så. 
Läs hela inlägget »

Fjällrikets Järva som är en valp (7månader) efter Jakta och Haiko blev best i ras och tvåa i best in show i valpklass. Utställningen hon deltog på var i Uddeholm i lördags.

Stort grattis till Järva och hennes ägare!

 

Läs hela inlägget »

Ni som varit in på sidan den senaste veckan har kanske sett att det dykt upp en Shop knapp i meny raden. 
​​​​​
Nu kan ni även gå in och tjuvkika på den kommande shoppen. I helgen sitter jag och syr allt vad jag hinner då jag ska vara med på Jokkmokks marknaden den 7-8 februari.
Hundhalsband och koppel går inte beställa nu men efter marknaden kommer det som är kvar att säljas här. Jag har redan flera intressenter så planen är att beställa hem mer material och sy mer hundtillbehör efter önskemål. 

På marknaden kommer jag stå med min moster som säljer tovade sockar som passar bra att ha i Jörnkängor och liknande. Mycket populära bland naturbevakare och renskötare. 

Även Jonas Tuoremaa som som gör älgjaktsfilmer dyker upp på lördagen. Hans filmer går att köpa i min shop och självklart har han även med sig filmerna till marknaden. 

 

Läs hela inlägget »

Nytt år 2020

Det nya året har börjat med varmt väder. Termometer visar oftast mellan 0 till -10 grader ute. I januari är det inte ovanligt att vi ligger på -20 och ännu kallare. Det varma vädret har gjort att vi varit ute väldigt mycket. Helgerna har vi spenderat på isfiske i fjällen. En del dagar har det nappat bra men för det mesta har fisket varit trögt.
Lilla Raya har blivit 9 månader gammal, hon trivs bra när hon får vara ute och stöka på hela dagarna. Det gör självklart de andra hundarna med men älghundarna ligger gärna på isen och bara spanar på vad som händer medans Raya hela tiden ska hitta på saker och utforska allt runt om sig.  

 

Läs hela inlägget »

3:e advent

Raya är 8månader och försöker klättra i rang i flock och hem. Hon tycks ha tappat hörseln och inte heller förstå någonting. Denna helgen har hon gjort allt för att få vara på bordet, varken utskällningar eller råttfällor har stoppat henne. Hon tycker nog hon har perfekt utsikt över julbakning i köket och människor som går förbi på gatan utanför huset. Tydligen kan man även ta sig en tupplur på köksbordet.

Läs hela inlägget »

Sista älgjaktsdagen för denna höst bjöd på strålande solsken och -20grader. En kall men väldigt vacker dag.

Läs hela inlägget »

Älgjakt och CWD

Älgjakten är i full gång och valparna har fått börja se sina första älgar. En av dem har redan fått följa med på älgjakt och sett älgtjuren falla. Jag vill upplysa om att hon är skottränad på smällar sedan några veckors ålder.

Jakten har gått bra för våra hundar trotts lite motgångar. Björn och fågeljägare i skogen gör att älgarna är lätta på fötterna. Jakta snittade upp ett sår mellan tårna andra jaktdagen och fått vila några dagar. Trotts detta har ståndskallen ekat i skogen och kött har vi fått i frysen.

I vår påvisades två fall av CWD hos älg kring Arjeplogs kommun.
CWD finns i en smittsam variant och en atypisk variant där det ännu inte är klarlagt om den atypiska varianten är smittsam eller inte. På grund av detta behöver alla vuxna djur i älgförvaltningsområdet undersökas i år. För provtagning krävs att SVA får in hjärnstam och lymfknuta från djuret, även ena halva underkäken måste skickas in.
Ikväll kom provsvaren på en till älgko i Arjeplog som var positiv för CWD. Många tycker att provtagningen är svammel och jobbig att ta, jag själv tycker inte alls att detta är något krävande. Detta tar några minuter extra när älgen flås och i våra jaktlag ser vi seriöst på detta och sänder in de prover SVA uppmanar till..
 

Läs hela inlägget »
Den 24 augusti satt jag mig med min fyra månader gamla Drentsche patrijshond i helikoptern och flög till fjälls för att titta på ripor och bygga på våran relation. 

Tiken är så liten att jag trodde vi skulle på fågelskådning, tänkte att om jag har tur får jag skjuta någon ripa jag stöter och då får lillan lukta på den. Kanske hon då tycker den luktar gott och minns detta till nästa år. Hur som helst är det ett bra sätt att bygga en nära kontakt med sin hund att ligga i tält. Bara vovven och jag.

Efter att valpen sprungit på sin första ripa var hon medveten om vad det fanns för roliga fåglar som gömnde sig i riset. Hon sprang hejdlöst fram och tillbaka och letade dessa vitvingade ripor. Ett energiknippe med ett drivet sök vid så ung ålder lovar gott inför kommande jaktår! Nu är det linförighet och träna fågelhanteringen som ska göras. 
Läs hela inlägget »

En gnutta sol

Solen tittade försiktigt fram mellan regnskurarna och Jäger satt still en liten stund.

Läs hela inlägget »

Fyra veckor

Valparna är nu fyra veckor. Nyfikna, framåt, gosiga och busiga.

Söker fortfarande det rätta hemmet till tikvalp. Är du intresserad mejla oss!
Läs hela inlägget »
Imorgon blir de tre veckor gamla. Alla är pigga, nyfikna och glada. De äter och växer som de ska. De har börjat prova busa lite med varandra nu så snart får de flytta ut från sovrummet till köket.

Idag var det så varmt att de fick vara ute en stund under övervakning. Skönt att snutta på mamma i skuggan tyckte dem.
Läs hela inlägget »

En vecka gamla

Valparna är nu en vecka gamla och har dubblat sin vikt.

Individuella bilder kommer att komma på dem då de blir äldre. De läggs då upp under fliken valpblogg J-kullen som ligger under Valpar uppe i huvudmenyn.

Läs hela inlägget »
Torsdagen den 4 juli fick vi äntlingen våra efterlängtade valpar. Det blev två hanhundar och två tikar. Valparna är pigga och Jakta gör ett strålande jobb med att ta hand om sina små.
Läs hela inlägget »

Midsommar

Falkbergshöjdens Gaia är i vecka 8 och det sparkar nu i hennes mage. Hon ligger mest för sig själv och vill inte vara med de andra hundarna. Hungern har med kommit igång, hon äter flera gånger om dagen.  

Läs hela inlägget »

Ny hund

Igår hämtade vi hem Renslingans Freya från Funäsdalen. Hon är en Drentsche patrijshond. Första dygnet hemma har gått jätte bra. På renslingans hemsida finns massor av god information om denna spännande och ovanliga ras.
Läs hela inlägget »
Jakta mådde illa förra veckan. Nu blir hon rundare för varje dag. Till midsommar bör vi känna att det börjar sparkas i magen.
Läs hela inlägget »

Vecka 3-4

Tre veckor har gått efter parning och Jaktas bröstknoppar börja bli lite mer rosa och kanske även lite styvare. Spännade!

Tecken på dräktighet:

  • Viss vulvasvullnad kvarstår efter löpet
  • Tiken kan bli trött redan efter parning och ändras i personligheten
  • Tiken kan bli illamående i vecka 3 och/eller 5
  • En lindrig blödning från vulva under vecka tre i dräktigheten är normalt.
  • Rodnad av spenarna från vecka 4
  • Spen och juverförstoring från vecka 5
  • Bukförstoring från vecka 5
  • Klar, seg flytning från 4-5 veckan
  • Fosterrörelser från vecka 7


 

Läs hela inlägget »

Två veckor har gått och Jakta vilar mycket och tigger efter kel och mys. Hennes vulva är fortfarande lite svullen vilket kan tyda på att hon är dräktig men hon kan även vara skendräktig. En tik som är skendräktig kan ge såväl psykiska som fysiska symtom på att vara dräktiga. Tiken börjar bete sig annorlunda eftersom hon själv tror att hon kommer ha valpar.
Nu väntar jag på att tiden ska gå och att hon förhoppningsvis visar fler tydlaga tecken på att hon är dräktig. Om två veckor kan jag göra ultraljud för att se om det är så. Jag har inte bestämt om jag ska göra ultraljud eller inte, det beror på hur hennes utveckling sker.

Läs hela inlägget »

Parning

Löpen är över för Jakta och om några veckor vet vi om hon är dräktig.

Läs hela inlägget »