2020

Hurra vad bra det går för J-kullen.  Alla unghundar har skällt älg vilket bådar gott för älgjaktspremiären som står runt hörnet.

Nedan är en filmsnutt på Järva som hittade älg på första släppet. Ståndade 45 minuter men då dök det upp några bärplockare som störde. Järvas matte och husse är väldig nöjda med hennes insatts. Sök, upptag, ståndskall, förföljande och lyckad inkallning.

Spännande höst att följa unghundarnas framgång och deras ägares lycka och arbeten med sina hundar.

 

Läs hela inlägget »

Ripjaktpremiär

Den 24 augusti tog jag och Raya helikoptern upp till fjälls för fem dagars ripjakt. Hon har en otrolig viltfinnarförmåga och jaktlust som glädjer i jägarhjärtat. Raya är bara 16 månader men vet vad vi söker efter på fjället. Hon jagar inte små fåglar och gnagare utom söker efter riporna hela dagarna. Problemet vi hade denna jaktvecka var lydnaden. Till att börja med hade hon långa eftergånger men de blev kortare för varje dag och tillslut var de obefintliga. Nu vill jag bara få henne att stå längre tider innan hon lockas att gå för nära vilket jag är säker på att det kommer börja fungera bra med mer erfarenhet.

Gå in på "s hela inlägget" för att se bilder

Det var glest mellan riporna, vädret var svalt och en hel del vind. Nätterna var kalla, någon minusgrad bjöd en stjärnklar natt på. Otrolig vilket band man skapar med sin hund när man reser iväg på detta vis. Ensam i vildmarken. En fantastisk vecka på fjället med några ripor i säcken.

Läs hela inlägget »

På torsdagen satte jag Raya oss i bilen för att köra till Renslingans kennel i Funäsdalen som arrangerade en lång helg med träning för eftersöksgrenarna och fjällträning.

Vårat första stopp var hos Sjöbackens eftersök och vilt där Raya gjorde viltspårprov i öppenklass där hon tog ett förstapris. Hurra!

Sedan åkte vi vidare till vackra Funäsdalen där vi tränade eftersöksgrenarna (vattenapport på and och släpspår/apport på kanin) på fredag och lördag. På söndag och måndag var vi på fjället tillsammans med 5 generationer Renslingans Drentar. Otroligt att se så många hundar av denna ovanliga ras på fjället samtidigt. Samtliga hundar var duktiga i sin roll som jakthundar. Raya hittade många ripor och var väldigt lycklig på fjället. Hon har ett otroligt driv. Lydnaden sitter inte ännu, att gå efter riporna var för lockande så hon la på dövörat när matte ropade förtvivlat efter sin hund.
Hoppas att hon lyssnar lite bättre på mig när konkurrensen inte är lika stor, då hon inte har ett gäng med andra hundar som står bakom och hejar på när hon finner fågel. Vi åker nämligen snart upp på fjället för en veckas ripjakt.

Läs hela inlägget »

Jag och lilla Raya var i helgen på fjället och levde av naturen. Otroligt mysigt och ett bra sätt att skapa ett bra band till sin hund. Vädret var skiftande men vi hann torka upp mellan regnskurarna. Fiskelyckan var med oss och det blev flera fina fjällöringar som vi grillade över elden. Myggen var vakna och frossade på natten trotts att vi var väl in-sprayade med myggmedel. Jag tror att Raya var lite skeptisk till att jag inte hade med mig tält. Hon viste inte om hon skulle sova under sovsäcken, i sovsäcken eller vars hon riktigt skulle ta vägen. En fantastisk solnedgång fick vi med se.

Läs hela inlägget »

Så kom dagen då J- kullen fyller ett år! Det var en spännande dag när de kom till världen. Jag hade varit vaken ett dygn i väntan på att Jakta skulle föda. Tillslut var jag så trött på väntandet så jag tog med henne från valplådan till min säng för att jag kanske skulle få någon timmas sömn. När vi legat tillsammans i sängen ca 15minuter börjar värkarna komma. Vi ligger kvar en stund i väntan på att värkarna ska bli kraftigare innan vi går tillbaka till valplådan. Första valpen vill inte riktigt komma utom jag får hjälpa till lite då frambenen ligger bakåt och bröstpartiet vill inte riktigt komma igenom bäckenet. Det är Jaga som kommer först, en stor tikvalp, efterföljt av Järva, Jaro och Jäger. Det föddes även en till pojke med svart mask, svarta öron och vit vänster framtass. Tyvärr hade han fått vänta för länge på sin tur att komma ut, moderkakan hade lossnat för tidigt och han var dödfödd.
Jakta älskade sina valpar och skötte moderskapet helt perfekt, en super mamma.

Tyvärr blev utställningarna tidigt inställda i år och det är endast Järva som hann ställas ut i valpklass men nu ser vi fram emot hösten. Det blir riktigt spännande att se hur det går för J-kullen i skogen. En av valparna har redan skällt älg och ett par av de andra har varit med på jakt men då fått gå i band. Både mamma och pappan var tidigt jaktmogen och arbetade bra med älgarna från första början. Hoppas valparna har ärvt förmågan att ställa älg och kanske någon går jaktprov redan i höst.



Stort grattis jägarligan på ettårs dagen önskar vi på Fjällrikets kennel.

Läs hela inlägget »

Trollingtävling

Jag, Raya och vår gode vän Micke (#Team Blåbär) deltog med på Öppna Lapplandsmästerskapet som är en trollingtävling som är på sjön Hornavan. Även mina bröder Roland och Greger var med i ett eget team (#Team Fullfart). Tävlingen skulle ingå i SM-serien men på grund av de rådande tiderna så ströks denna tävling från SM i år. Tävlingen är en av landets största trollingtävlingar som är i tre dagar och fiskare från hela landet och även gannländer brukar delta.

Under alla tre dagarna hade vi stålande väder med solsken och väldigt lite vind. Raya skötte sig bra i båten, kollade på sjöfåglar och fikade då och då. Hon var även med på tävlingen förra året då hon endast var 11veckor gammal. Det hela slutade med att jag fick plocka upp en 89cm lång öring som vägde 8,2kg. Väldigt kul.

loading...
Läs hela inlägget »
Har varit på eftersökskurs hos Renslingans kennel. Efter kursen så gjorde Raya anlagsprovet i viltspår vilket hon klarade utan problem. En mycket trevlig helg med flera andra Drentar. Gratulerar även Rayas bror som med klarade viltspårsprovet. 
Läs hela inlägget »

Nu finns även nordisk inspererade koppel. Dessa har invävd reflex och en svart pistiolhake. Haken är av något större modell vilket gör den lätt att använda av klumpiga fingrar eller när man har hanskar på. Ett mycket snyggt koppel tycker jag.

Halsbanden har mina hundar nu använt varje dag i några månader och de har hållt sig fina trotts att de brukar slita varandra i halsbanden när de leker. De har även på sig halsbanden innomhus då Raya är duktig på att öppna dörren och det känns då tryggare att de bär ett reflexhalsband på sig ifall de plötsligt är ute.

Läs hela inlägget »

Raya 1 år

Idag fyller renslingans Freya vår Raya ett år. Raya är livlig och är full av hyss. Hon är super smart så hon hittar på allt möjligt. Det är en högenergi hund som kräver nästan konstant aktivering.

Hon älskar att använda näsan och har ett stort driv. Vid jakt håller hon full fokus på sin uppgift, att finna vilt.  

Mentalt i skogen har hon varit året gammal länge så nu hoppas vi att hon även blir det snart hemma.. Här har vi ibland svårt att finna av (och på) knappen.

Tror och hoppas att det kommer bli många goda jaktår med denna lilla spralliga fröken. Hennes vilt intresse är enormt och hennes driv lika så. 
Läs hela inlägget »

Fjällrikets Järva som är en valp (7månader) efter Jakta och Haiko blev best i ras och tvåa i best in show i valpklass. Utställningen hon deltog på var i Uddeholm i lördags.

Stort grattis till Järva och hennes ägare!

 

Läs hela inlägget »

Ni som varit in på sidan den senaste veckan har kanske sett att det dykt upp en Shop knapp i meny raden. 
​​​​​
Nu kan ni även gå in och tjuvkika på den kommande shoppen. I helgen sitter jag och syr allt vad jag hinner då jag ska vara med på Jokkmokks marknaden den 7-8 februari.
Hundhalsband och koppel går inte beställa nu men efter marknaden kommer det som är kvar att säljas här. Jag har redan flera intressenter så planen är att beställa hem mer material och sy mer hundtillbehör efter önskemål. 

På marknaden kommer jag stå med min moster som säljer tovade sockar som passar bra att ha i Jörnkängor och liknande. Mycket populära bland naturbevakare och renskötare. 

Även Jonas Tuoremaa som som gör älgjaktsfilmer dyker upp på lördagen. Hans filmer går att köpa i min shop och självklart har han även med sig filmerna till marknaden. 

 

Läs hela inlägget »

Nytt år 2020

Det nya året har börjat med varmt väder. Termometer visar oftast mellan 0 till -10 grader ute. I januari är det inte ovanligt att vi ligger på -20 och ännu kallare. Det varma vädret har gjort att vi varit ute väldigt mycket. Helgerna har vi spenderat på isfiske i fjällen. En del dagar har det nappat bra men för det mesta har fisket varit trögt.
Lilla Raya har blivit 9 månader gammal, hon trivs bra när hon får vara ute och stöka på hela dagarna. Det gör självklart de andra hundarna med men älghundarna ligger gärna på isen och bara spanar på vad som händer medans Raya hela tiden ska hitta på saker och utforska allt runt om sig.  

 

Läs hela inlägget »