2021

Jaktprov för Jäger

Fjällrikets Jäger är först ut ur J-kullen att göra debut på jaktprov. En provdag som gick strålande! Domaren föreslår ett förstapris till kollegiet. Värmer i uppfödarhjärtat att ha så duktiga och engagerade valpköpare. Jäger är en otroligt fin gosse med fantastiska ägare. 
 

Stort grattis till husse och Jäger till erat första prisprov!

Läs hela inlägget »

SKK's kennelkonsulenter kom knackade på dörren idag för att utföra en oanmälda inspektion på vår kennelverksamhet. Som kennelägare måste man uppfylla vissa krav när det gäller hundhållning, rastgårdar, motionering, hundvård, hälsopogram, avtal, valputrymmen osv. Kenneln måste även kunna och följa Jordbruksverket föreskrifter och djurskyddslagarna. Kennelkonsulenterna kommer alltid oanmäld, detta för att kunna få en uppfattning om hundens dagliga miljö.

Fjällrikets Kennel blev godkänd och utan anmärkning!

Läs hela inlägget »

Idag har vi varit med Fjärrikets Jäger, Jaga och Jaro på älghundsutställningen i Junsele. 

Jäger fick mycket fint kretik men very good pga att domaren tyckte han var för kort i rocken. Han hade även väldig urfälld päls. Mätad till 57cm.

Jaga älskade domaren och ville ge henne CK men på grund av att hon ställdes med för högt hull fick hon ett sät Excellent. Mätad till 56cm.

Jaro "Zico" drog hem BIR.  Mätad till 58cm.

Mycket nöjd över denna dag. Var även kusiner till våra hundar med på utställningen vilket var roligt att se.

Läs hela inlägget »

Renslingans Freya, vår "Raya" har varit och gjort BPH i helgen vilket hon klarade fint. Dommarens utlåtande var - En trygg hund med lite jävlar anamma.


Hon gjorde även prov i eftersöksgrenarna där  Raya fick 10/10 poäng på släpsår och 7/10 på vattenapporten.

Otrolig nöjd är jag då vi inte tränat på att apportera kanin. Det är inget vilt som finns här uppe och hare får hon inte jaga.

Läs hela inlägget »

Igår kom 5 valpar efter vår fantastiska Jakta som jagar i norrbottens fjällskog och den värmländska hanen Zorro.

Det blev 3 hanhundar och 2 tikar. 

Jag har inte bestämt hem till valparna ännu. Har många intressenter men tar fortfarande emot fler.

Ni kan följa kullen under K-kullens valpblogg

Läs hela inlägget »

Vecka åtta

Nedräkningen har nu börjat.
Vi går nu in i vecka åtta och om 14 dagar bör vi ha valpar här på Fjällrikets kennel. Man kan nu känna sparkar i Jaktas mage och hon har gått upp ca 5kg. Vilket motsvarar ca 25% viktökning vilket är normalt.
Jakta tycker om skogspromenader och spårar gärna älg om hon får, då tycks hon glömma bort att hon är rätt stor och tung, vid promenader på asfalten har hon dock en vaggande gång. Hemma börjar hon tycka att det är besvärligt att hitta en bra liggställning.

Det är snart dags att göra en djupdykning bland valpintressenterna och börja planera vart de små ska få flytta när de blir stora nog. Förberedelserna hemmavid tar dock mycket tid just nu. Här på gården har nästan all snö tinat bort så nu är det full fart för att göra bort allt vårarbete innan valparna kommer. Har även köpt hem virke och galler för att bygga en ny hundgård.
Läs hela inlägget »
Nu är vi inne i vecka sex. Inget ultraljud är nödvändig för att se att hon är dräktig, Jakta har blivit rejält rund om magen. Hon har mått illa i veckan och inte velat äta, hon har även spytt några gånger.

Spåra älg i skogen tycker hon fortfarande är kul men hemma ligger hon helst och vilar. 
Läs hela inlägget »

Nu är vi inne i vecka fem av  nio och det ser mycket lovande ut. Vi tror absolut att Jakta är dräktig. Hon är hungrig, trött och vill helst att man ska stryka henne på magen hela tiden. Nu blir den en spännande tid framöver och vi hoppas på att det kommer ett gäng med små tassar i mitten av juni. 
 

Läs hela inlägget »

Jakta har rest nästan 100mil för att få dejta den Värmländska killen Zorro. Hundarna fattade tycke för varandra omedelbart. När vi rest så långt tog jag försäkerhets skull ett progesteron prov på tisdag trots att både tiken och hanhunden visade fullt intresse för varandra och de hade gjort en parning på måndag. Progesteronet var 34nanomol på tisdag vilket visar att äggen börjar vara mogna. Nu hoppas vi på valpar i juni.

Mer information om parningen finner ni under fliken Planerade valpar

Gå in på "Läs hela inlägget" för att se bilder

Vi var även och hälsade på Järva en tik från tidigare kull efter Jakta. Järva bor på en gård utanför Karlstad. Järva är otroligt fin, glad och full av energi.

Läs hela inlägget »

Jaga och Raya har nu varit på höft- och armbågsröntgen vilket är ett krav för både Hälleforsaren och Drenten för att få gå i avel.

Det är även bra att veta deras framtid som hårt jagande hundar om de skulle ha led problem.

På bilderna att dömma ser det bra ut för båda hundarn men vi väntar med spänning på resultaten från SKK.

Uppdatering 13/1:
Resultatet blev så bra det kan bli på båda hundarna, det vill säga att de har friska leder.

Armbågsledsdysplasi, ED och Höftledsdysplasi, HD

Varför ska du röntga din hunds leder?

För din egen skull- Har du röntgat din hund så får du veta om din hund är i risk att få problem i framtiden och då kan du lindra detta med att förebygga dessa problem. Med denna vetskap kan du få fler år tillsammans med din hund. Med en godkänd ledstatus får du även möjlihet att avla på din hund.

För uppfödarens skull- Som uppförare vill man kunna utvärdera sin avel och jobba för att få fram friska avkommor. Detta är väldigt viktigt, så att man inte fortsätter att avla på individer som får avkommor med ledproblem.

För rasens och rasklubbens skull– Om rasen ska leva vidare behövs information i flera generationer. Detta för att det ska kunna bedrivas avel på individer med bra gener. Det räcker inte med att föräldradjuren har bra leder då sådana fel kan finnas i gener flera generationer bak.

För mer än 30 år sedan började man i hundvärlden att systematiskt röntga lederna på hundar. Tanken var enkel. Genom att tidigt urskilja vilka hundar som hade dåliga höfter eller armbågar och undvika att belasta dessa för hårt i arbete eller jakt skulle man kunna undvika att man ”slösade” bort tid och energi på hundar som ändå inte skulle klara sina framtida uppgifter. Man skulle också kunna förhindra onödigt lidande för hunden. Man hoppades även på att man skulle få ett bra instrument att genom avel minska förekomsten av problemen.

Flera studier såväl i Sverige som utomlands visar att HD och ED är ärftligt och att det går att minska förekomsten av ledproblemgenom att ha ett urval av avelsdjuren. Urvalet består inte bara av föräldradjur som inte själva är behäftade med ledproblem utan också syskongruppernas höftledsstatus har betydelse för avkommornas resultat. Alltså har släktens led resultat betydelse.
Det är inte bara genetiken som styr uttrycket av ledproblem. Även miljöfaktorer har inverkan.

Studier har konstaterat att utfodringsmönster, vikt och träning var signifikanta riskfaktorer för ledernas utveckling, främst under hundens första 6 månader. Detta innebär att en hund som har rätt genetiska förutsättningar för att ha friska leder kan ändå diagnostiseras med ledproblem. Gemensamt för de olika problemen är tillväxtrubbningar med små men väsentliga delar av ledbrosket inte utvecklas normalt eller att det skadas på grund av rubbad utveckling i omgivande benvävnad.


Du gör en insatts för din hund och rasen när du röntgar din hund. Ju fler som röntgar sina hundar ju bättre.

Läs hela inlägget »